1 week zwanger

Image

Je bent nog niet zwanger, maar een zwangerschap wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Je krijgt dus eigenlijk de eerste 2 weken “cadeau”. Vanaf dag 1 wordt het hormoon FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) aangemaakt, dit zorgt ervoor dat de eicel waaruit je kindje gaat groeien rijpt, zodat het klaar is voor bevruchting. Mocht je zwanger willen worden, probeer dan al een zo gezond mogelijke levensstijl aan te houden, dat wil zeggen: gevarieerd en gezond eten en alcohol laten staan. Als je rookt, is dit hét moment om daarmee te gaan stoppen. Zo bereidt je je lichaam optimaal voor op een komende zwangerschap.

Het is ook goed om al met het slikken van foliumzuur (400microgram per dag) te beginnen. Dit slik je tot je 10 weken zwanger bent. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het ruggenmerg en de hersenen van je ongeboren kindje.

Mocht je medicatie slikken in het dagelijks leven, overleg dan met je huisarts welke je mag blijven slikken en/of je moet stoppen of veranderen van medicatie. Doe dit ook het liefst voordat je zwanger wilt worden, maar in ieder geval meteen zodra je weet dat je zwanger bent.

Week 1 tot en met 13 noemen we het eerste trimester van je zwangerschap.