Verzekering en vergoeding

Image

Kraamzorg valt in Nederland onder de basisverzekering. Dit betekent dat de kraamzorg kosten door je zorgverzekeraar worden vergoed, behalve de wettelijke eigen bijdrage.


Zorgverzekeraar

Onze kraamzorg wordt door bijna alle verzekeringen vergoed. Op Zorgwijzer staat een uitgebreid kennisdossier waar alle relevante zorgvergoedingen uit de basis- en aanvullende verzekering in kaart zijn gebracht.


Eigen bijdrage kraamzorg

Er geldt een eigen bijdrage voor kraamzorg. Deze wettelijke eigen bijdrage is in 2024 € 5,10 per uur. Als je aanvullend verzekerd bent, is de kans groot dat je een (gedeeltelijke) vergoeding van je zorgverzekeraar ontvangt voor deze eigen bijdrage. Je kunt dit checken in je verzekeringspolis. Afhankelijk van jouw zorgverzekeraar wordt de nota van eigen bijdrage door ons rechtsreeks bij jou gedeclareerd of wordt hij via de zorgverzekeraar naar je doorgestuurd.

Aanvullende zorgverzekering

Heb je een aanvullende zorgverzekering, dan ontvang je mogelijk extra’s. Zo kun je soms de kosten voor de lactatiekundige declareren, krijg je vergoeding voor het bijwonen van een borstvoedingsinformatie-avond of cursus zelfverzekerd bevallen, ontvang je een basis kraampakket van je zorgverzekeraar of krijg je de wettelijke eigen bijdrage vergoed. Soms vergoeden verzekeraars ook hulpmiddelen voor borstvoeding, bijvoorbeeld borstkolven. Lees de polisvoorwaarden van je verzekering goed door om te zien hoe je verzekerd bent.