Veiligheid

En dan na al die maanden zwangerschap is je kleintje geboren, zo lief, zo teder en zo kwetsbaar. Je wilt dit kleine mensje natuurlijk beschermen en vraagt je af hoe je dat het beste kunt doen. Heeft mijn baby het niet te warm of te koud, hoe moet ik het bedje opmaken, hoe maak ik mijn huis ‘babyproof’, hoe kan ik mijn baby veilig vervoeren in de auto? We geven je op deze pagina enkele tips om de veiligheid van je baby te waarborgen.

Temperatuur baby

Een baby regelt zijn temperatuur vooral via het hoofdje, hierdoor koelt een baby sneller af dan grotere kinderen en volwassenen. Pasgeboren baby’s kunnen zich nog niet goed op temperatuur houden. Je kunt de temperatuur van je baby checken door de achterkant van zijn nekje te voelen met de rug van je hand.

Voelt je baby koel, geef het dan een laagje extra kleding aan of gebruik een extra laagje beddengoed. Een transpirerende baby heeft het te warm, doe dan eerst het mutsje af en laat daarna een laagje kleding of beddengoed weg.

Temperatuur babykamer

Het advies voor de kamertemperatuur voor een babykamer is tussen de 16-20° waarbij 18° graden het meest ideaal is. Voor je baby kan de omgevingstemperatuur beter wat te laag zijn dan te hoog. Het is altijd beter je baby een extra laagje kleding aan te doen, dan de verwarming aan te zetten.

Babybedje opmaken 

Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed, maar een lakentje met een dekentje. Een dekbed is namelijk veel te warm voor een baby en ook kan een baby zich makkelijk onder of in het losliggend dekbed wurmen. Maak het bedje kort op, zodat de kans dat je baby onder het beddengoed terecht komt, minimaal is.

Leg je baby nagenoeg met de voetjes tegen het voeteneind, houdt ongeveer een vuist ruimte ertussen zodat je baby de beentjes goed kan strekken. Leg het lakentje met het dekentje dwars op het bedje, zodat je deze aan de zijkanten tot onder het matras kunt stoppen. Is je baby stevig ingestopt, dan voelt het zich veilig, kan zich minder makkelijk op zijn buik rollen en blijft ook lekker warm.

Zorg ook dat het babybedje voldoende afstand heeft tussen (gordijn)koorden, snoeren en het hemeltje. Als een kind hier bij kan, bestaat de kans dat het hierin verstrikt raakt. Plaats het babybedje niet direct naast het raam. Een raam geeft kou af.

Image
Image

Leg het lakentje met het dekentje dwars op het bedje,
zodat je deze aan de zijkanten tot onder het matras kunt stoppen.
Is je baby stevig ingestopt, dan voelt het zich veilig,
kan zich minder makkelijk op zijn buik rollen en blijft ook lekker warm."

Kruik veilig gebruiken 

Een kruik is een goed hulpmiddel om de baby op temperatuur te houden. Op de uitzetlijst staat dat je twee metalen kruiken (heet water kruiken) in huis moet hebben. De kraamverzorgster legt je tijdens de kraamweek uit hoe je die veilig kunt gebruiken. Hier alvast een paar richtlijnen:

  • Gebruik om elke kruik een kruikenzak.
  • Controleer de kruik en het rubberplaatje in de dop elke keer voor gebruik. Het plaatje mag niet hard zijn en geen scheurtjes vertonen. Is het rubberplaatje kapot of versleten, vervang het dan direct. In de gebruiksaanwijzingen staat waar je een nieuw rubberplaatje kunt bestellen.
  • Bij het vullen van de kruik moet je hem altijd in de gootsteen plaatsen. Vul de kruik vervolgens met een kopje koud water en kokend water. Pak vervolgens de kruik vast met een doek en draai de dop erop. Controleer tot slot op lekkage door de kruik na het afdrogen over een droog aanrecht te rollen en heen en weer te schudden met de sluiting naar beneden.
  • Warm een lege of gevulde heet water kruik nooit op; er kunnen te grote spanningen optreden waardoor de kruik kapot gaat.

Op de Geboortezorgwinkel verkopen we metalen kruiken en leuke kruikzakken.

Veilig vervoeren in de auto

Als je in het ziekhuis bevalt is jullie eerst autorit als familie van het ziekenhuis naar jullie eigen huis. Dat wil je natuurlijk zo veilig mogelijk doen, maar waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een autostoel? Autostoeltjes zijn verdeeld in groepen, deze groepen zijn niet ingericht op lengte, maar op gewicht. Groep 0 en 0+ zijn voor kinderen van 0 tot 13 kilo, groep 1 is voor kinderen van 9 tot 18 kilo en groep 2/3 is er voor kinderen van 15 tot 36 kilo. Ondanks dat deze groepen zijn ingericht op gewicht, is het wel belangrijk om te kijken naar de lengte. Als je baby in het stoeltje zit, is het belangrijk dat het hoofdje niet boven de rugleuning uitkomt. Natuurlijk is het erg gezellig als je baby naast je zit op de passagiersstoel, maar doe het niet. De veiligste plaats voor je baby is de achterbank. Besluit je toch je baby voorin te zetten, schakel dan de passagiersairbag uit.

Huis babyproof maken 

Wat moet je doen om je huis ‘babyproof’ te maken? Natuurlijk kan je baby niet gelijk omrollen of kruipen, maar toch is het goed om al te kijken hoe jullie je huis veilig maken. Het beste is om op kruiphoogte je huiskamer te bekijken. Je ziet stopcontacten en kabels en snoeren.

Houd ook rekening met scherpe hoeken waar een baby zich aan kan bezeren, installeer veiligheidsclips op alle deuren en kasten, berg medicijnen en schoonmaakmiddelen hoog op. Installeer hekjes boven en onderaan trappen. Het is onmogelijk om je huis volledig babyproof te maken, je baby zal altijd wel iets vinden dat veel gevaarlijker is dan je had verwacht. Dus ondanks dat je je huis zo babyproof mogelijk maakt, blijf altijd alert!

Image

KraamzorgXL draagt niet alleen zorg voor moeder en baby, maar ook voor haar kraamverzorgsters

Een aantal belangrijke punten over veiligheid tijdens de kraamweek:

  • Als je een waterbed hebt kun je hier niet op bevallen. Ook de verzorging op een waterbed in de kraamweek wordt afgeraden. Gebruik een ander bed of vraag ons naar de mogelijkheden.
  • Je kraambed moet goed toegankelijk zijn en er moet voldoende loopruimte rondom het bed zijn.
  • De bovenkant van je matras moet een hoogte hebben van 80 cm boven de vloer. Als dit niet zo is, kun je bedklossen aanschaffen.
  • Losse vloerkleedjes (tijdelijk) weghalen.
  • Let bij de aanschaf van een babybadje of Tummy Tub er op dat de standaard stabiel staat.
  • De kraamverzorgster maakt na de bevalling en tijdens de kraamweek gebruik van schoonmaak emmers. Er moeten twee emmers met een stevige handgreep aanwezig zijn.
  • Het kan voorkomen dat je aan het verbouwen bent en dat nog niet alles op orde is. De kraamweek is vaak een drukke tijd met veel bezoek, wil je de losse bouwelementen of gereedschappen wegzetten?
  • Een veilige slaapomgeving voor je baby is ook heel belangrijk. Lees daar meer over op de website veiligheid.nl.

Onze kraamverzorgsters verrichten hun werkzaamheden volgens de Arbo regels.

Aanmelden voor kraamzorg