Kraamtijd

En dan is eindelijk jullie kindje geboren! Na maanden wachten en alle voorbereidingen, breekt de kraamtijd aan. ‘Kraamtijd’ zijn de eerste 6 weken na de bevalling. In deze periode moeten moeder en baby herstellen van de geboorte. De ‘kraamweek’ zijn de eerste dagen na de bevalling.

Wat houden de kraamweek en kraamtijd in, wat kun je verwachten en wat moet je regelen?

Image

Wat doet de kraamverzorgster?

Tijdens de kraamweek komt de kraamverzorgster zorg verlenen aan de moeder en pasgeboren baby. Wat kun je van een kraamverzorgster verwachten?

  • De kraamverzorgster is er voor de moeder vanaf het moment van de bevalling
  • Na de bevalling en tijdens de kraamperiode verzorgt ze moeder en de baby
  • Ze controleert de gezondheid van moeder en de baby

De kraamverzorgsters van XL doen graag nog meer dan dat. We vertellen je graag wat je nog meer van onze kraamverzorgsters kunt verwachten en waar de XL van KraamzorgXL voor staat!

Image

Kraamverzorgster in huis

In de meeste gevallen komt de kraamverzorgster, na de bevalling, 8 dagen in jullie gezin helpen. Dan is het fijn als je een kraamverzorgster treft met wie je op kunt schieten, toch? Dat vinden wij ook.

Door onze persoonlijke intake leren we jullie kennen. We vragen naar jullie gezinsleven en levensstijl. We houden ook rekening met eventuele andere gezinsleden. Zo kunnen wij bekijken welke kraamverzorgster het beste bij jullie in huis past.

Image
Image

Tijdens de kraamweek doen we er alles aan om
jou en je gezin te ontzorgen.

Uren kraamzorg

Kraamzorg begint al bij de geboorte van het kindje. De kraamverzorgster assisteert de verloskundige in veel gevallen bij de (thuis)bevalling. Hoe veel uur kraamzorg je ontvangt hangt af van verschillende factoren. Vanuit je zorgverzekering heb je na je bevalling recht op 45 uur als je kunstvoeding geeft en 49 uur bij het geven van borstvoeding. Vaak verdeeld over 8 dagen. Wettelijk heb je recht op minimaal 24 uur kraamzorg, dat is het minimale dat gegeven wordt tijdens de kraamweek.
Lees meer

Vergoeding kraamzorg

Kraamzorg valt in Nederland onder de basisverzekering. Dit betekent dat de kraamzorg kosten door je zorgverzekeraar worden vergoed, behalve de wettelijke eigen bijdrage.

Voor alle verzekeringen geldt dat het mogelijk is dat je je bij ons aanmeldt voor kraamzorg. Lees meer over de eigen bijdrage en aanvullende zorgverzekering.

Image

Borstvoeding geven

Borstvoeding geven is een van de mooiste dingen die je voor je kindje kunt doen. Het is misschien wel even wennen. En een goede start is niet voor iedereen weggelegd. Ook dan zijn wij er voor jou! Onze kraamverzorgsters zijn uitstekend opgeleid om goede begeleiding te geven bij borstvoeding. Ze zijn zeer goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van het geven van zowel borst- als flesvoeding. Je kunt dus altijd bij ons terecht met vragen.

En voor welke voeding je ook kiest, onze kraamverzorgsters helpen je om snel vertrouwd te worden met het voeden van je kindje. Mocht er toch meer hulp nodig zijn bij het geven van borstvoeding, dan geeft onze lactatiekundige Veronic advies.

Regelen na de geboorte

In de kraamweek en de periode daarna moeten verschillende zaken voor jullie kindje geregeld worden. Je moet bijvoorbeeld geboorteaangifte doen.
Lees meer

Veiligheid voor je baby

Een pasgeboren baby is zo lief, zo teder en zo kwetsbaar.

Je vraagt je misschien af heeft mijn baby het niet te warm of te koud, hoe moet ik het bedje opmaken, hoe maak ik mijn huis ‘babyproof’ of hoe kan ik mijn baby veilig vervoeren in de auto? We geven je enkele tips om de veiligheid van je baby te waarborgen.

Aanmelden voor kraamzorg