Uren kraamzorg

Hoeveel uren kraamzorg ontvang je?

Kraamzorg begint al bij de geboorte van het kindje. De kraamverzorgster assisteert de verloskundige in veel gevallen bij de (thuis)bevalling. Hoe veel uur kraamzorg je ontvangt hangt af van verschillende factoren. Vanuit je zorgverzekering heb je na je bevalling recht op 45 uur als je kunstvoeding geeft en 49 uur bij het geven van borstvoeding. Vaak verdeeld over 8 dagen. Wettelijk heb je recht op minimaal 24 uur kraamzorg, dat is het minimale dat gegeven wordt tijdens de kraamweek.

Verblijf je samen met je kindje één of meerdere nachten in het ziekenhuis, dan gaat dat van je kraamuren af. Die kraamuren ontvang je in het ziekenhuis.

Sommige gezinnen kiezen voor minder uren zorg als de vader nog thuis is of er hulp van familie en/of vrienden komt. Of de wens is minder zorg in het weekend en doordeweeks meer uren. Deze uren worden in overleg met jullie ingedeeld.

Lees hier meer over de eigen bijdrage voor kraamzorg en de zorgverzekering in 2024. 

Image

Minder en meer uren

Je kunt ervoor kiezen om minder uren kraamzorg te ontvangen. In dat geval krijg je het minimaal aantal wettelijke uren kraamzorg: 24 uur vanaf de dag van de geboorte, verdeeld over 8 dagen. De kraamverzorgster komt dan langs voor de medische controles en hulp bij borstvoeding. De huishoudelijke taken voor de kraamverzorgster komen te vervallen.

Verlengde kraamzorg

Tijdens de kraamweek komt de verloskundige een paar keer langs voor nacontroles. Als het nodig is kan zij aangeven dat ‘verlengde kraamzorg’ geleverd moet worden. Dit zijn extra uren kraamzorg die geleverd worden op de 9e en 10e dag, gerekend vanaf de dag van de bevalling.

Couveuse-nazorg of uitgestelde kraamzorg

Couveuse-nazorg of uitgestelde kraamzorg is de kraamzorg die na de eerste 10 dagen, te rekenen vanaf de dag van de bevalling, geleverd kan worden. Het aantal uren zorg varieert tussen de 9 en 15 uur en is afhankelijk van je zorgverzekeraar. Deze uren worden verdeeld over 3 of 5 dagen, afhankelijk van de situatie. We proberen je zo goed mogelijk te begeleiden binnen deze uren, zodat je zelfverzekerd in je nieuwe gezinssituatie staat.

Extra uren kraamzorg

Heb je na de kraamzorgperiode behoefte aan extra uren kraamzorg, dan kun je altijd kraamzorguren bij ons bijkopen. Deze extra bijgekochte uren worden niet door je zorgverzekeraar vergoed.

Lees hier over de kraamzorg vergoeding door je zorgverzekeraar.

Aanmelden voor kraamzorg