Zwanger & bevallen

De beste zorg
voor moeder en baby...

Aanmelden
Contact

Kinderen thuis?
Geen probleem!

Aanmelden
Contact

Je bent zwanger! Van harte gefeliciteerd!

Als je zwanger bent is dat een spannende tijd waarin veel gebeurt en er ook veel geregeld moet worden. Met deze voorbereidingen helpen wij je graag! Wat moet je regelen tijdens je zwangerschap en voor je bevalling? Lees het op deze pagina.

zelfverzekerd bevallen

Zwangerschapskalender

Als je zwanger bent is het natuurlijk allemaal heel spannend. Zeker als je voor de eerste keer zwanger bent. Dan wil je graag weten hoe en hoe snel de baby groeit in je buik. En hoe ontwikkelt je baby in je buik van week tot week?

Image

XL extra's

Genieten van een ontspannen massage tijdens je zwangerschap? Of liever actief bezig zijn tijdens een pilates les? Ook dat kan bij ons. Naast kraamzorg bieden we verschillende cursussen en activiteiten.
Image

Uitzetlijst

Wat heb je nu allemaal nodig tijdens de bevalling en de kraamweek? Heb je al eens gehoord van een ‘uitzetlijst’? Een handig overzicht waarin staat wat je in huis moet hebben voor de bevalling en je kraamweek.

Kraamzorg regelen

Wat is kraamzorg?
“Kraamzorg of kraamhulp is geschoolde zorg vóór, tijdens en ná een bevalling voor de kraamvrouw en haar gezin. Een kraamverzorgster biedt deze kraamzorg.”

Kraamzorg begint al bij de geboorte van het kindje. De kraamverzorgster assisteert de verloskundige bij de (thuis)bevalling. Na de bevalling is de kraamverzorgster minimaal 24 uur aanwezig in het kraamgezin (verdeeld over een aantal dagen). Vanuit je zorgverzekering heb je recht op minimaal 45 uur kraamzorg als je kunstvoeding geeft en 49 uur kraamzorg bij het geven van borstvoeding.

Kraamzorg valt in Nederland onder de basisverzekering. Dit betekent dat de kraamzorg kosten door je zorgverzekeraar worden vergoed, behalve de wettelijke eigen bijdrage.

Wanneer regel je kraamzorg?
Kraamzorg regel je rond week 12 van je zwangerschap, dat is na je termijnecho. Het mag natuurlijk ook eerder. Als je langer wacht kan het voorkomen dat het lastiger is om een plek te vinden bij een kraamzorgbureau.

Voorbereiding borstvoeding

Borstvoeding geven
Borstvoeding geven is een van de mooiste dingen die je voor je kindje kunt doen. Het is misschien wel even wennen. En een goede start is niet voor iedereen weggelegd. Ook dan zijn wij er voor jou! Onze kraamverzorgsters zijn uitstekend opgeleid om goede begeleiding te geven bij borstvoeding. Ze zijn zeer goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van het geven van zowel borst- als flesvoeding. Je kunt dus altijd terecht met vragen.

En voor welke voeding je ook kiest, onze kraamverzorgsters helpen je om snel vertrouwd te worden met het voeden van je kindje. Mocht er toch meer hulp nodig zijn, dan geeft onze lactatiekundige Veronic advies bij borstvoeding en problemen.

Bevallen

Waar kun je bevallen?
In Nederland kun je kiezen of je thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis gaat bevallen. De keuze van de locatie waar je gaat bevallen kan wel worden beïnvloed door het verloop van je zwangerschap. Ben je onder behandeling van een gynaecoloog, dan kun je alleen in het ziekenhuis bevallen. Dit heet een medische bevalling. Bij een poliklinische bevalling is het je eigen keus om in het ziekenhuis te bevallen, de bevalling is dan met je eigen verloskundige. In sommige gevallen mag de kraamverzorgster ook assisteren bij de poliklinische bevalling. Bij de thuisbevalling is de kraamverzorgster aanwezig om de verloskundige te assisteren. Waar je ook gaat bevallen, het is verstandig om een vluchttas klaar te hebben staan. Bekijk op de uitzetlijst wat je moet inpakken.

Geboorteplan
In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige en de kraamverzorgster die assisteert bij de bevalling. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Je verloskundige neemt jouw wensen met je door.

Image

Aanmelden kraamzorg

Als je de keus hebt gemaakt voor ons kraambureau kun je je makkelijk AANMELDEN op de website.

Na je aanmelding nemen wij die in behandeling. Zodra we deze hebben verwerkt, ontvang je een bevestiging met een overeenkomst en aanvullende informatie:

Intake kraamzorg

Intake
Als je je hebt aangemeld voor kraamzorg wil je natuurlijk graag verder kennismaken met ons kraambureau, zodat je een idee hebt wie er straks bij je aan je bed staat. Als je ongeveer 27 weken zwanger bent, ontvang je een uitnodiging voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek (kennismaking). Dit gesprek is bedoeld om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de kraamperiode en alle belangrijke zaken te bespreken. In dit gesprek kun je al je wensen en behoeftes kenbaar maken.

Ben je in verwachting van je eerste kindje dan komt een van onze intake consulenten bij je thuis op huisbezoek. Bij een daarop volgende zwangerschap zal de intake plaats vinden via Microsoft teams (beeldbellen).

Aanmelden voor kraamzorg