10 weken zwanger

Image

Je bent op ongeveer een kwart van je zwangerschap! Je kindje groeit hard: hij is nu ongeveer 4,5 centimeter en alweer 5 gram. Deze week is hij compleet, een mini mensje met alles erop en eraan! Hij moet nu alleen nog goed gaan groeien!

Je kan nu nog niet zien aan je kindje of het een jongetje of een meisje is. Dit kan al wel via een vruchtwater punctie. Hiermee kun je ook eventueel aangeboren afwijkingen opsporen. Als er in je familie aangeboren afwijkingen voorkomen, kan je overwegen deze test te laten doen. Laat je door je verloskundige goed informeren over de voor en nadelen van deze test!

Rond deze week is de hoeveelheid van het zwangerschapshormoon op zijn hoogst, dat is de reden dat je jezelf flink misselijk in de ochtend kan voelen. Begin de dag met een glas lauw water of bijvoorbeeld een crackertje, dit kan de misselijkheid wat laten afnemen. Probeer steeds kleine porties, verspreidt over meerdere keren per dag, te eten en zorg dat je voldoende vocht binnen krijgt.

Ondanks dat je je flink vermoeid kan voelen, is het toch goed om te blijven bewegen. Als je voor je zwangerschap al sportte, kan je dit blijven doen zolang je je goed voelt. Als je weinig sportte, kijk dan in je omgeving eens of er speciale activiteiten zijn voor zwangeren, zoals zwangerschapszwemmen, yoga, gymmen, enz. Buiten dat het goed voor je lijf is om in beweging te zijn, is het ook gezellig om met andere aanstaande moeders ervaringen uit te wisselen en contact te hebben.

Als je nog geen kraamzorg hebt geregeld, is het verstandig dit rond deze week aan te vragen, zodat je verzekerd bent van kraamzorg door de organisatie van jouw keuze! De kraamverzorgende kan assistentie verlenen bij je (thuis)bevalling en verzorgt jou en je kindje gedurende 7 a 8 dagen na de bevalling. Zij doet, afhankelijk van de uren zorg, ook lichte huishoudelijke taken.

Zolang het kraambureau van jouw keuze een contract heeft bij jouw zorgverzekeraar, ben je verzekerd voor de zorg die je krijgt. Wil je dit zeker weten, kan je natuurlijk altijd contact opnemen met het kraambureau van je keuze om dit na te vragen. Geef je zwangerschap ook door aan je zorgverzekeraar, zodat ze je (indien je er recht op hebt) tijdig een kraampakket kunnen toesturen.