14 weken zwanger

Image

Je kindje weegt nu ongeveer 60 gram en is 8 centimeter groot. Hij kan nu zijn vuistjes ballen en gekke gezichtjes trekken. Hij kan fronsen en de hik krijgen. Je kindje zijn nek is nu zo goed gegroeid dat het kinnetje niet meer tegen de borst rust en het neusje is nu helemaal gevormd. Zijn lichaampje wordt vanaf deze week bedekt met nesthaartjes, dit noemen ze Laguno.

De placenta is nu helemaal klaar met groeien en functioneert optimaal. Er worden naast zuurstof en bloed ook eiwitten, mineralen en vetten aan je kindje gegeven. De afvalstoffen voert de navelstreng af en worden verwerkt door de placenta.

De veranderingen in je lijf gaan verder. Je buik gaat nu vaak echt groeien en wordt steeds meer zichtbaar, je borsten worden groter en zwaarder, dus je kleding en lingerie zal niet goed meer passen. In winkels en webshops is tegenwoordig erg leuke zwangerschapskleding en lingerie te koop.

Sommige vrouwen zullen een zwangerschapsstreep gaan zien, dat is een lijn die loopt van je schaambeen tot je navel. Ook je tepelhof wordt donkerder en groter. Sommige vrouwen kunnen striae (zwangerschapsstrepen/striemen) ontwikkelen, dit zijn strepen op de huid die komen omdat je huid sneller groeit (uitrekt) dan je huid aankan. Voorkomen kan je het niet helemaal, je kan het eventueel wel beperken door goed je huid in te smeren met een bodylotion.

Ook kun je al eens na gaan denken over de uitzet die je nodig hebt voor je toekomstige kleintje. Wil je alles nieuw, dan zal je vaak tijdig meubels en/of een kinderwagen moeten bestellen in verband met levertijden. Je kan natuurlijk ook kiezen voor gebruikte spulletjes, let er wel op dat het aan de eisen van nu voldoet in verband met veiligheid.