16 weken zwanger

Image

Je kindje weegt ongeveer 120 gram bij een lengte van 15 centimeter.

Hij is nu heel actief door je baarmoeder aan het duikelen en komt wat meer in verhouding. Zijn beentjes zijn al wat langer dan zijn armpjes en doordat het hoofdje nu rechter bovenop het lijfje staat, heeft hij al meer de vorm van hoe een baby is bij de geboorte.
Het huidje van je kindje wordt voorzien van een laagje huidsmeer. Dit is een wit “waslaagje”. Huidsmeer is een echte beschermlaag voor je kindje. Zijn velletje is nog erg dun en teer en wordt op deze manier beschermt tijdens de lange tijd dat hij nog in het vruchtwater blijft zitten.

Vanaf deze week kan je baby jou ook horen, zijn gehoor is nu voldoende ontwikkeld! Praat dus gerust tegen je kindje, luister muziek en laat je partner ook met hem praten. Hoe vaker jullie dit doen, hoe meer herkenning je kindje straks na de geboorte heeft!

Jijzelf gaat regelmatig, elke 4 weken, op controle bij de verloskundige. Als je vragen hebt, schrijf deze dan op. Door de spanning en je hormonen kan je wat vergeetachtiger zijn en ze op het moment zelf vergeten zijn. Tijdens de controle die rond deze week plaats vind, zal de verloskundige het hebben over de aanstaande 20 weken echo. Deze wordt dan gemaakt, omdat je dan op de helft van je zwangerschap bent. Sommige verloskundige praktijken kunnen deze echo zelf maken, bij andere praktijken wordt je doorverwezen naar het ziekenhuis voor deze echo.