24 weken zwanger

Image

Je kindje is nu ongeveer 550 gram en 32 centimeter. Vanaf deze week noemen de medici je kindje levensvatbaar. Je wilt natuurlijk niet dat je kindje in de 24e week van je zwangerschap geboren wordt, maar mocht dit wel gebeuren, zullen de artsen er alles aan doen om je kindje in leven te houden.

Vanaf deze week opent je kindje af en toe zijn oogjes, wat hij steeds vaker gaat doen. Ook speelt hij vrolijk met zijn navelstreng, al doet hij dit niet de hele dag. Het grootste deel van de dag slaapt hij, wel 18 uur….Je zal hem nu steeds meer voelen bewegen, de plaats voor hem in je baarmoeder wordt nu met de week krapper.

Nog even over de vroeggeboorte. Je hoopt natuurlijk dat je kindje nog een maand of 3 heerlijk in je buik blijft groeien en aansterken, maar we willen je wel vertellen wat de symptomen zijn van een mogelijke vroeggeboorte.

  • “krampen” in je buik die elke 5-10 minuten terug komen
  • een doffe pijn in je onderrug
  • je verliest vocht (vruchtwater)
  • je voelt je grieperig en koortsachtig
  • en/of je voelt je kindje minder dan normaal

Dit hoeft niet te betekenen dat je aan het bevallen bent, maar als je meerdere van deze symptomen hebt of je vertrouwt het niet bel dan je verloskundige.

Jouw baarmoeder heeft nu het formaat van een voetbal, die al flink in de weg kan zitten. Kan je je veters van je schoenen nog makkelijk vastmaken? En iets van de grond pakken wat gevallen is? Je navel is een herinnering aan je navelstreng, het is een litteken ervan. Nu je buik zo groeit, kan je navel, als je een diepe navel had, ineens naar buiten komen als een bolletje. Zolang je geen pijn of irritatie aan je navel hebt, is dit niet erg. Als je er wel last van krijgt, geef het dan aan bij je verloskundige. Zij controleert dan of je geen navelbreuk hebt.

Vanaf deze week ga je ook elke 3 weken op controle bij je verloskundige. De verloskundige controleert dan steeds de ligging van je kindje, maar ook je bloeddruk. Hoe verder in je zwangerschap, hoe meer kans je hebt dat je bloeddruk op kan lopen. Een van de oorzaken kan zijn dat je niet genoeg rust neemt. Dit is niet goed voor je kindje, vandaar dat dit goed in de gaten gehouden wordt!