33 weken zwanger

Image

Je kindje is nu ongeveer 2050 gram en 41 centimeter. Je kindje is heel bewegelijk en maakt ongeveer zo’n vijfhonderd bewegingen per dag. Zijn pupilreflex gaat rond deze week werken, waardoor hij bij fel licht dit kan waarnemen, zijn pupil zal kleiner worden en waarschijnlijk zal hij zijn handjes voor zijn gezicht zal doen in je baarmoeder om het licht af te weren. Je kindje verliest steeds meer donshaartjes. Deze donshaartjes komen in het vruchtwater terecht. Dat hij deze inslikt is geen enkel probleem!

Het hoofd van je kindje groeit in één week ongeveer 9,5 mm. Dit komt omdat de hersenen een snelle groei gaan maken.

De hoeveelheid vruchtwater is op dit moment op zijn hoogst. Dit zal in de laatste twee weken nog wel wat afnemen. Je kindje heeft niet veel bewegingsruimte meer. Dit zal je merken aan de bewegingen die je kindje maakt. Het zijn er minder dan voorheen, maar je voelt ze wel krachtiger doorkomen.

Je spieren en gewrichten worden soepel gemaakt voor de bevalling. Dit komt door het hormoon progesteron. Je bloedvaten worden hierdoor wel minder sterk en er kunnen spataderen ontstaan. Let er op dat je niet te lang achter elkaar gaat staan en leg je benen gerust omhoog als je zit.

Als je door medische indicatie in het ziekenhuis moet bevallen, is het verstandig ruim van te voren een “vluchtkoffertje” klaar te hebben staan. Hierin doe je de eerste benodigdheden voor jezelf en de baby (kleding, toiletartikelen) voor als je plotseling naar het ziekenhuis moeten vertrekken.