35 weken zwanger

Image

Je kindje is nu ongeveer 2500 gram en 43,5 centimeter. De longen van je kindje zijn nu meestal ook al volledig gerijpt. Je kindje is zo groot dat je hele baarmoeder in beslag wordt genomen. Op de armen en benen van je kindje komt ook al meer vet.

Rond deze week zal de verloskundige de ligging van je kindje controleren. Hij is als het goed is al ingedaald. Als dit nog niet het geval is, wordt er gekeken of de verloskundige de ligging van het kindje kan veranderen. Als dit niet lukt, kijken ze het nog een week of twee aan. Als de kleine dan nog niet ingedaald is, zul je in het ziekenhuis moeten bevallen.

Het kan ook gebeuren dat je wat meer last van harde buiken krijgt. Dit zijn oefenweeën en ontstaan door het samentrekken van je baarmoeder. Door deze oefenweeën wordt de baarmoedermond dunner en soepeler en kan deze bij de bevalling wat makkelijker opengaan. Het kan ook betekenen dat je te veel doet en het rustiger aan moet gaan doen. Harde buiken kunnen ook een teken zijn dat je een vaginale infectie of een blaasontsteking hebt. Als je een langere periode last blijft houden van harde buiken, bel dan even je verloskundige.

Krijg je al last van “nesteldrang”? Dit hebben veel hoogzwangere vrouwen. Het is het gevoel dat je je huis helemaal netjes en opgeruimd wilt hebben, het kan niet schoon genoeg zijn. Kijk wel uit dat je niet teveel doet, je bent tenslotte hoogzwanger en dus sneller vermoeid en buiten adem. Vraag of familie of vrienden je een keer willen helpen als je graag wilt opruimen of poetsen.