Zorgverzekering 2024

Alles wat je moeten weten over je zorgverzekering als je in 2024 gaat bevallen

Als je zwanger bent, is het verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken, KraamzorgXL heeft contracten met álle zorgverzekeraars! Tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamperiode maak je extra zorgkosten. Een deel hiervan wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar zeker niet alles. Voor sommige kosten kan het slim zijn om je voor 2024 aanvullend te verzekeren.

Uren kraamzorg

Kraamzorg begint al bij de geboorte van het kindje. De kraamverzorgster assisteert de verloskundige in veel gevallen bij de (thuis)bevalling. Hoe veel uur kraamzorg je ontvangt hangt af van verschillende factoren. Vanuit je zorgverzekering heb je na je bevalling recht op 45 uur als je kunstvoeding geeft en 49 uur bij het geven van borstvoeding. Vaak verdeeld over 8 dagen. Wettelijk heb je recht op minimaal 24 uur kraamzorg, dat is het minimale dat gegeven wordt tijdens de kraamweek.

Verblijf je samen met je kindje één of meerdere nachten in het ziekenhuis, dan gaat dat van je kraamuren af. Die kraamuren ontvang je in het ziekenhuis.


Eigen bijdrage voor kraamzorg

Je betaalt in 2024 een wettelijke eigen bijdrage van €5,10 per uur voor de kraamzorg thuis.

Niet alle zorg rondom de bevalling wordt vergoed vanuit de basisverzekering.  Zo worden een kraampakket, zwangerschapscursus, de wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg (als je 49 uur zorg ontvangt, komt dit neer op € 249.90) en bevallen in een ziekenhuis zonder medische indicatie niet vergoed. Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren.

Als je dit wilt gaan doen, kijk dan goed naar de extra kosten voor de maandelijkse premie en de totale kosten die je dan over een jaar gezien kwijt bent. Weeg dit af tegen de eigen bijdrage kosten die je moet betalen. Als je verwacht méér te gaan gebruiken uit de aanvullende verzekering zoals een kraampakket, zwangerschapscursus of informatieavond over borstvoeding, dan is het wellicht wél slim om je aanvullend te verzekeren.

Wil je liever in het ziekenhuis bevallen zonder dat daar een medische noodzaak voor is? Je basisverzekering vergoedt een maximaal bedrag per dag aan ziekenhuiskosten als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie. De kosten die boven dat bedrag vallen, betaal je zelf. Een aanvullend pakket voor bevalling en kraamzorg kan dan dus een verstandige keuze zijn. Let ook dan op de premie die je daarvoor moet betalen en wat je daarmee wel en niet vergoed krijgt.

 

Tips voor de zorgverzekering voor zwangere vrouwen

  • Heb je geen aanvullende verzekering? Zorg er dan voor dat je wat geld achter de hand houdt om onverwachte uitgaven op te kunnen vangen.
  • Bedenk op tijd of je een aanvullende verzekering nodig hebt. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je alleen per 1 januari een aanvullende verzekering afsluiten.
  • Staar je niet blind bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering op de hoge maximale dekkingen. Vaak zijn die veel hoger dan de echte kosten.
  • Ga er niet zomaar van uit dat zorg altijd volledig is gedekt. Ga je naar een zorgverlener met wie je zorgverzekeraar geen zorgcontract heeft afgesloten? Dan worden de zorgkosten misschien niet of voor een deel vergoed.
  • Er is niet 1 beste zorgverzekering voor zwangere vrouwen. Welke zorgverzekering het beste bij je past, hangt af van je wensen en persoonlijke situatie. Vergelijk zorgverzekeringen met elkaar en selecteer op basis van je zwangerschap en (aankomende) bevalling de beste zorgverzekering.