Kraamverzorgster Jose aan het woord

Image

“Een kraamverzorgster is net een kameleon”

“Kraamverzorgster is het meest afwisselende en verrassende beroep dat er is. Je komt in verschillende situaties terecht, dus je wordt heel breed in je sociale vaardigheden en als je van kinderen houdt, is dit beroep een roeping.”

Bij KraamzorgXL werken kraamverzorgsters met allemaal hun eigen reden om kraamverzorgster te worden. De één droomt er van jongs af aan al van, de ander beslist op latere leeftijd om dit mooie vak te gaan uitoefenen.

Zo ook José. Getrouwd, twee dochters en kraamverzorgster bij KraamzorgXL. Voordat ze kraamverzorgster werd, was ze al werkzaam in de zorg. Eerst in de thuiszorg en later als pedagogisch medewerker waarbij ze ook een leidinggevende rol vervulde. Sinds 2019 werkt ze bij KraamzorgXL als kraamverzorgster.


De kraamzorg als warme deken

José wilde heel graag kraamverzorgster worden. ”Toen ik de keuze had gemaakt om in de kraamzorg te gaan werken, heb ik een jaar intern scholing gevolgd bij mijn oude werkgever en daarna als kraamverzorgster geassisteerd bij geboortes bij Geboortehuis Utrecht.” Vervolgens is ze via een collega die al werkzaam was bij KraamzorgXL met KraamzorgXL in contact gekomen. “Ik ben toen het gesprek aangegaan en er was gelijk een goede klik. Ze zagen potentie in mij en toen heb ik de kans die ik kreeg met twee handen aangegrepen. Toen ik in de kraamzorg ging werken, voelde dat als een warme deken.”

Bijzondere zorg

Het mooie aan het beroep vindt ze het mogen zorgen voor mensen. “Iedere geboorte en iedere baby is ontzettend bijzonder. En dat het werk zo afwisselend is, trekt mij heel erg. Na acht dagen ben ik klaar bij een kraamgezin en heb ik even vrij om vervolgens in een nieuw gezin te starten waar ik weer heel veel zorg en liefde geef.”

In één van de eerste gezinnen waar José werkte bij KraamzorgXL, maakte ze een stilgeboorte mee. Een kraamverzorgster gaat dan ook aan het werk in het kraamgezin. Ze geeft dan zorg aan de moeder, omdat zij is bevallen en zorg nodig heeft. José vond dit een bijzondere week. “Ik heb die week niet als zwaar ervaren, maar juist als heel intens en dankbaar. Het kraamgezin was ook heel dankbaar, daarom vind ik het ook zo’n mooi stukje van de zorg. Later ben ik nog terug geweest voor de kraamweek van hun tweede kindje.”


Kameleon

Als kraamverzorgster moet je volgens José een kameleon zijn. “Je moet niet centraal zetten wat jij belangrijk vindt, maar je bent er voor het kraamgezin. Ik kijk wat het kraamgezin nodig heeft en waar zij behoefte aan hebben en daar speel ik op in. Daarbij is het ook belangrijk om flexibel te zijn. Bij KraamzorgXL staat de zorg van het kraamgezin centraal. Zo kan ik mij focussen op één kraamgezin per keer en hen alle aandacht geven. Daarnaast krijg je ook echt ruimte voor je privéleven. Je bent in één gezin en je wordt niet continue gebeld met meer verzoeken, je hebt echt de aandacht voor het kraamgezin waar je bent. De focus is hier heel fijn.” Doordat ze op dat moment alle aandacht heeft voor het kraamgezin, kan ze ook goed de deur sluiten na acht dagen, waardoor werk en privé goed in balans zijn.


Zorg voor het hele gezin

Het hebben van een pedagogische achtergrond werkt ook in het voordeel van José als het gaat om broertjes en zusjes in een kraamgezin. “Voor kinderen is de overgang van een broertje of zusje groot en juist daarom moet je hen erbij betrekken en persoonlijke aandacht blijven geven. Het is belangrijk je te verplaatsen in het kind. Ik laat ze meehelpen met het badje of ga met ze naar buiten. Ik had ook een keer een kindje die gek was op treinen, dus ging ik elke dag even met hem naar het station bij de trein kijken. Zo krijgt het broertje of zusje ook dat speciale momentje. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om de vader centraal te zetten in de kraamweek. Voor hem verandert er ook een hoop. Is zijn grote passie vissen of wielrennen, dan zeg ik ook altijd ga maar even lekker naar buiten”. Zo zet José de zorg voor het hele gezin centraal.