Kraamverzorgster Liesbeth aan het woord

Image

Vijf vragen aan kraamverzorgster Liesbeth

Waarom heeft Liesbeth voor dit vak gekozen en wat maakt haar werk zo bijzonder en leuk? Leuk weetje, Liesbeth (55) werkt al vanaf haar 19e in de kraamzorg! Hoe tof is dat?!

En als je al zo lang in het vak zit maak je natuurlijk veel bijzondere momenten mee. In het voorjaar van 2022 werd Liesbeth gevraagd om te ‘kramen’ in een gezin waarbij ze ook bij die moeder had gekraamd toen zij net geboren was. Dat is natuurlijk heel speciaal! “Ook heb ik een kraamverzorgster van KraamzorgXL als baby meegemaakt. Ik was toen kraamverzorgster en nu zijn wij collega’s. Zulke unieke gebeurtenissen heb je als je al zo lang in het vak zit en dat zijn wel hele leuke dingen.“


Je werkt al vanaf je 19de in de kraamzorg. Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Ik vond het als klein meisje heel leuk om met baby’s bezig te zijn. Op jonge leeftijd was ik al tante. En ik wilde altijd heel graag een babypop. Op mijn 11e verjaardag kreeg ik die en had toen alleen nog maar oog voor mijn pop. Toen ik een opleiding moest kiezen wist ik dat het ‘iets met kinderen’ moest worden. Ik heb gekozen voor de voorloper van de opleiding ‘kraamverzorgster’ en deze op een internaat gevolgd. Ik kreeg toen van maandagochtend tot vrijdagmiddag daar les. Daarnaast had je ook andere verantwoordelijkheden. Zo moest je wel eens een week de was doen, een andere week de boodschappen en het eten koken of gastvrouw zijn.

Je werkt dus al een lange tijd in de kraamzorg. Zijn er in de afgelopen jaren dingen veranderd binnen de kraamzorg?

Zeker, vroeger maakte je mondeling afspraken met het kraamgezin. Tegenwoordig schrijf je alles op en staat alles zwart op wit. Daarnaast had je vroeger ook meer uren zorg voor een kraamgezin. Daardoor was je er de eerste dagen van 8:00 uur tot 18:00 uur. Je kookte ’s avonds voor het kraamgezin, deed de afwas en daarna pas naar huis. Een ander groot verschil met vroeger is de rol van de vader tijdens de kraamweek. De vader was vroeger maar twee dagen vrij, één dag voor de bevalling en één dag om het kind aan te geven en dan gingen ze gewoon weer werken. Hierdoor zorgde de kraamverzorgster ook meer voor de andere kinderen. Tegenwoordig is de vader thuis, komt er een oma langs of gaan kinderen naar een kinderdagverblijf.

Het beeld van de kraamverzorgster is ook erg veranderd in de loop der jaren. Mensen zijn veel mondiger geworden. Vroeger namen mensen dingen echt van je aan en nu gaan ze eerst even googelen of het wel waar is wat ik zeg. Dat is soms wel best lastig.


Hoe zorg je voor de XL van KraamzorgXL?

Ik werk vanuit mijn hart en mijn werk doe ik met veel liefde en passie. De kraamgezinnen vinden mijn rust en zelfverzekerdheid fijn. Ik leg bijvoorbeeld alles rustig en duidelijk uit. En als het niet duidelijk is of ze hebben nog een vraag dan leg ik het gewoon nog een keer uit.


Wat maakt dit beroep zo mooi dat je iedere dag met veel plezier naar je werk gaat?

Het geeft mij voldoening om mensen te verzorgen en er een leuke kraamweek van te maken. Bijvoorbeeld met een fruitcreatie, een lekker ontbijtje of iets anders speciaals. Ik werk met mijn hart en krijg er zoveel voor terug. Dat maakt dat ik het geweldig vind om dit te blijven doen. Soms wordt je ’s nachts gebeld en dan baal je wel even dat je je warme bed uit moet. Maar dan kom je bij het kraamgezin en zijn ze heel blij dat je er bent. Je ziet dan zo’n mooi baby’tje geboren worden, dan is dat toch weer het mooiste wat er is. Het blijft het mooiste vak van de wereld!