Kraamverzorgster Veronic aan het woord

Activiteiten kraamzorgxl

“XL zorgt… Dat een meisjesdroom werkelijkheid wordt én nog een beetje meer dan dat”

Veronic (34) is trotse moeder van drie kinderen en al een aantal jaren werkzaam bij KraamzorgXL. Begonnen als kraamverzorgster, echt haar meisjesdroom. En door de jaren heen opleidingen gevolgd en zichzelf ontwikkeld als professional in de kraamzorg.

“Ik wilde van jongs af aan heel graag kraamverzorgster worden. Op school zeiden ze tegen mij dat dat niks voor mij zou zijn en dat ik beter in de detailhandel zou passen, omdat ik zo creatief ben.” Veronic is toen inderdaad de detailhandel ingegaan. Jaren later, toen ze inmiddels moeder was, bleef ze maar denken aan haar droom om kraamverzorgster te worden. Na verschillende bedrijven te hebben benaderd, kwam ze uit bij ‘kraambureau Willy Mastenbroek’. Hier heeft ze de BBL (werken-leren) opleiding kraamverzorgster gevolgd. Daarna kwam al snel de overname door de huidige directeur Clarissa Verhoeks en daarbij de naamsverandering: KraamzorgXL. “Ik was één van de eerste XL’ers” vertelt Veronic glimlachend.


Je eigen feestje van de kraamweek maken

Als kraamverzorgster werk je in gezinnen en dat is dan jouw gezin waar je helemaal voor gaat. Je staat met een heel team klaar voor de kraamgezinnen, maar je doet het in die zin wel zelf. En dat maakt het beroep ook zo leuk, dat je echt je eigen ding kan doen. Je krijgt die vrijheid. Natuurlijk moet je je houden aan de afspraken, richtlijnen en regels. Maar je kunt de kraamweek indelen zoals je dat zelf wilt, dus je maakt er zelf een feestje van.”


Doorleren bij KraamzorgXL

Ondanks dat kraamverzorgster haar meisjesdroom was, wilde ze toch graag ook andere werkzaamheden bij XL gaan oppakken. “Ik vond borstvoeding altijd heel interessant. Bij mijn eigen kinderen is dat helaas niet goed gegaan. Ik merkte bij de kraamgezinnen dat het begeleiden bij de borstvoeding iets is waar ik heel erg goed in ben. Ik voelde echt dat ik daar feeling voor had.” Toen Veronic hoorde dat de lactatiedeskundige bij XL zou gaan stoppen, heeft ze haar kans gepakt en is ze de opleiding tot lactatiekundige gaan volgen. “Ik kreeg de kans om die opleiding te gaan volgen. Het was heel pittig om dit naast mijn werk als kraamverzorgster en met drie kleine kinderen thuis te volgen.” Het leuke aan haar werk als lactatiedeskundige is dat ze nog zo veel blijft leren. “Ik vind het heel fijn om mensen te helpen en hun problemen op te lossen. Als dat dan opgelost kan worden, geeft dat voldoening.”


Van massages tot cursus zelfverzekerd bevallen

Naast haar werk als lactatiedeskundige heeft Veronic ook andere opleidingen gevolgd zodat ze nu zwangerschaps-, mama- en babymassages kan geven. Daarnaast verzorgt ze informatieavonden over borstvoeding, geeft ze de cursus zelfverzekerd bevallen en doet ze intakes (kennismakingen) met gezinnen. “Mijn werk is nu heel divers. Ik ben niet meer zo vaak aan het werk als kraamverzorgster, maar deze combi vind ik heel leuk en past perfect bij mijn gezinsleven.

“Als je iets doet wat je leuk vindt dan is het niet echt ‘werk”

KraamzorgXL vind ik een heel leuk bedrijf om in te werken. Je komt vaak direct na de geboorte in het kraamgezin. Je ziet de kersverse ouders een beetje onzeker opstarten. Je gaat ze helpen en geeft ze iedere dag meer informatie en legt ze steeds meer uit. Je ziet de ouders groeien en zelfstandiger worden. Je ziet echt het verschil tussen dag één en dag acht. Dan sluit je een gezin goed af. Je weet gewoon: ik ga de deur uit en het komt goed, want ze gaan zelf verder groeien. Dat is mijn motivatie om mensen te helpen.

Waarom kraamverzorgster het leukste beroep is? De afwisseling, maar vooral dat ik echt iets doe wat ik leuk vind. Ik denk dat dat ook wel het belangrijkste is. En of het nou een week kraamzorg is, een intake, een massage, een consult of een informatieavond, ik doe iets dat ik heel leuk vind. Als je iets doet wat je leuk vindt dan is het niet echt ‘werk’.”