Van de ouderzorg naar de kraamzorg

Image

Sharon maakt in juni 2021 de overstap van ouderenzorg naar de kraamzorg. Waarom maakte ze deze stap en vindt zij zo leuk aan werken in de kraamzorg?

''Ik heb in 2006 de opleiding kraamverzorgster afgerond. Praktijkervaring had ik opgedaan door de stages. Maar nadat ik klaar was met de opleiding was er weinig werk. Dus heb ik voor de ouderenzorg gekozen. Ik heb precies 15 jaar in de ouderenzorg gewerkt. Ik werkte in een woongroep van ongeveer 7 bewoners met verschillende vormen van dementie. Dit was erg leuk, maar ook zwaar. Vaak had ik een omloopdienst, waardoor ik door de hele woontoren liep om bijvoorbeeld medicatie te delen, katheters te zetten of sondevoeding toe te dienen. Een echte band bouw je dan niet op.''


Op zoek naar een baan in de kraamzorg

De druk in de ouderenzorg werd steeds meer, met meer verantwoordelijkheid. Ook had ik het gevoel dat ik een “nummertje” was. Mijn laatste teamleider, wist bijvoorbeeld niet wie ik was.

Voor mij tijd voor verandering. Ik wilde als kraamverzorgster gaan werken. Mijn kinderen werden ook ouder en konden nu best eens een uurtje alleen thuis zijn na school. Om die reden had ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik gaan solliciteren.

Ik had websites van verschillende organisaties bekeken. Wat mij aansprak is dat de organisatie niet mega groot is, iedereen elkaar kent en de mogelijkheid tot een lease auto vond ik ook een pré. Daarom kwam ik uit bij KraamzorgXL.

Ik kreeg al vrij snel een telefoontje en dat klonk allemaal heel positief. Ik had binnen 2 dagen alles geregeld. Best even spannend!


De leukste baan!

Het werken in de kraamzorg bevalt mij heel goed. Ik vind het zo bijzonder om deel uit te mogen maken van de meest bijzondere dagen van een gezin. En mag je bij de bevalling zijn, dan is dat helemaal een cadeautje.

Uit eigen ervaring weet ik dat het belangrijk is dat de dingen die tijdens de kraamweek in een gezin nodig zijn worden gezien en opgepakt. Ieder gezin is anders. Dat maakt het ook afwisselend en leuk.

Ook de verzorging van de pasgeborene vind ik echt heel leuk. Ik krijg vaak te horen, “Jij hebt echt een leuke baan.” Waarop ik dan antwoord; de leukste!

Het verschil met deze baan en de vorige is dat dit veel persoonlijker is en lichamelijk minder belastend. En ik heb nu een enigszins zelf in te delen werkdag. In de ouderenzorg had je te maken met een vaste dagindeling van wassen, medicijnen geven, eten maken en geven etc. Nu kan ik een dag flexibel indelen en inspelen op de behoefte van moeder en kind

Natuurlijk zijn er ook dingen die wat minder leuk zijn. Je weet niet altijd wanneer je aan het werk gaat. Zodra je beschikbaar bent op de planning, weet je niet wanneer je daadwerkelijk aan de slag kan in een gezin. De geboorte van baby’s laat zich niet altijd plannen. Dus soms moet je even wachten. Dan sta je ‘op wacht’. Maar door de open planning bij KraamzorgXL is het wel heel transparant.


Aan het werk bij KraamzorgXL

Toen ik begon met werken in de kraamzorg heb ik mij moeten registreren bij het KCKZ, toetsen gemaakt en veel op papier gezet, zodat ik alle theorie nog eens kon nalezen. Bij KraamzorgXL werken we digitaal hebben we een OwnCloud, daar staat heel veel informatie op en kon ik ook veel vanaf halen.

Werken bij KraamzorgXL is leuk omdat iedereen mij kent. Je bent hier geen nummertje. Er wordt vanuit kantoor goed met je meegedacht. Ook de samenkomsten en vergaderingen zijn heel anders dan ik gewend ben. Minder vaak en veel leuker georganiseerd!


Werk en privé

Mijn kinderen zijn nu 10 en 13. Ik overleg vaak met het kraamgezin of het mogelijk is dat ik om 08:30 uur kan beginnen. Zo kan ik ervoor zorgen dat de kinderen naar school zijn of bijna naar school gaan. De eerste werkdagen ben ik meestal wat later thuis, ik maak dus wat langere dagen. En dat bouw je langzaam gedurende de kraamweek af. Ik regel dan soms oppas voor een uurtje. Of mijn man werkt thuis. Maar vaak zeggen de kinderen dat ze best even een uurtje alleen thuis kunnen zijn.

De andere dagen ben ik dan eerder of tegelijk met mijn kinderen thuis. Dat is super fijn.

Ben je VIG’er en twijfel je om de overstap te maken? Het is het proberen zeker waard. Het is zo’n mooi beroep. Ik heb er tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad. De waardering die je hier krijgt dat is zo mooi en bijzonder.’