Blog: Vroeger vs nu

Kraamzorg is door de jaren heen flink veranderd. Zeker kraamverzorgsters die al een hele tijd in het vak zitten, merken dit. Zo vertelde Liesbeth over haar jarenlange ervaring als kraamverzorgster en welke veranderingen zij heeft meegemaakt. In dit blog zetten we de meest opvallende veranderingen op een rijtje.

Voor de bevalling werd de kraamverzorgster thuis opgehaald

Vroeger werd de kraamverzorgster thuis opgehaald en naar het kraamgezin gebracht. Dit werd gedaan door de vader of, als er niet genoeg tijd meer was, door de buurvrouw of broer van één van beide ouders. Ook mochten ze een taxi bellen, zo hoefden ze niet zelf naar het kraamgezin te rijden. Dit was voor de veiligheid, maar ook omdat niet iedereen in het bezit was van een rijbewijs. Tegenwoordig zie je onze kraamverzorgsters in onze eigen mooie XL uppie’s naar het kraamgezin rijden!

Luiers vouwen en wassen

Mensen gebruikten vroeger katoenen luiers voor baby’s, die zelfs nog gevouwen moesten worden… Om ze vervolgens ook nog eens uit te wassen! De luiers lagen dan de hele nacht in het water en de volgende ochtend moest je ze uitspoelen, omdat ze anders niet meer schoon werden. Vervolgens waste je de luiers op 90 graden en liet je ze drogen. Tegenwoordig is het wel fijn dat je de vieze luier van je kindje gewoon kan weggooien. Je ziet nu wel dat mensen weer vaker voor wasbare en duurzame luiers gaan, deze zijn gelukkig al wel voorgevouwen en makkelijker schoon te maken.
Image

Nog meer vouwen en wassen…

Ook maakte de kraamverzorgster vroeger zelf een BH voor de kraamvrouw die geen borstvoeding gaf om zo de stuwing tegen te gaan. Dit maakte ze van een katoenen luier, door deze op een bepaalde manier te vouwen en vast te spelden. Ook werd de moeder op bed gewassen door de kraamverzorgster, omdat ze de eerste dagen na de bevalling nog niet onder de douche mocht. Tegenwoordig is dit niet meer zo en mag de moeder, mits ze zich goed voelt, al lekker onder de douche.

Sluitlaken

De sluitlaken moest strak om de buik van de pas bevallen kraamvrouw, om zo de baarmoeder op z’n plek te houden. Tegenwoordig is dat niet meer actueel. Er bestaan nog wel sluitlakens, maar doorgaans worden deze niet meer gebruikt. Het bleek namelijk ook dat de buikspieren van de kraamvrouw slap werden, omdat je de buikspieren niet meer gebruikte doordat je zo strak ingesnoerd zat.

De rol van de vaders

Vroeger waren vaders maar twee dagen vrij, Ă©Ă©n dag op de dag van de bevalling en de andere dag om het kindje aan te geven bij de gemeente. Daarna gingen ze weer werken. Hierdoor kwam de zorg voor de andere kinderen in het gezin ook bij de kraamverzorgster terecht. Tegenwoordig zijn vaders vaak de hele kraamweek thuis.

De kraamverzorgsters van XL vinden het belangrijk om ook persoonlijke aandacht te geven aan de andere kindjes in het kraamgezin. Daar vertelt kraamverzorgster José meer over.

Papierwerk werd digitaal

Bij KraamzorgXL zijn we sinds de zomer van 2021 overgestapt naar digitaal werken. Kraamverzorgsters hebben allemaal hun eigen werktablet en kunnen daardoor makkelijk alle kraamgegevens invullen. Ook zorgt het digitaal werken voor meer transparantie en efficiëntie voor de kraamverzorgsters. Vroeger werd er veel minder opgeschreven en als het dan wel gebeurde was dit op papier. Niet alleen voor de kraamverzorgsters werkt het handig om digitaal te werken, ook voor de kraamgezinnen is het fijn. Zij kunnen online inloggen en zo hun dossier bekijken.

Taken in een gezin


Vroeger had een kraamverzorgster veel meer uren zorg in een gezin, tegenwoordig zijn dat er iets minder. De kraamverzorgster assisteert de verloskundige in veel gevallen bij de (thuis)bevalling. Vroeger kookte de kraamverzorgster bijvoorbeeld ook in de avonden, waardoor ze vaak 10 uur op Ă©Ă©n dag in een gezin aan het werk was. De focus nu ligt echt op het zorgen voor moeder en kind, maar bij KraamzorgXL natuurlijk wel met XL aandacht voor het hele gezin!


Aanmelden kraamzorg
Lees meer over KraamzorgXL