Kraamverzorgster Willeke aan het woord

Image
Willeke (55) is op 18 jarige leeftijd begonnen met de opleiding ‘kraamverzorgster’. Na een paar jaar, toen ze zelf kinderen kreeg, stopte ze met het werk. Maar toen de kinderen ouder werden ging het weer kriebelen…

Willeke vertelt hoe het is om na zo veel jaar uit het vak te zijn geweest, weer aan het werk te gaan als kraamverzorgster.

Ik ben begonnen met de opleiding, omdat ik heel graag met baby’s wilde werken. Je mocht starten met de opleiding als je 18 jaar en negen maanden oud was. Ik schreef mij in en moest wachten of ik ingeloot zou worden. Ik werd gebeld en mocht op gesprek komen. Dat had ik niet verwacht.

De opleiding en daarna het werk vond ik erg leuk. Ik ben gestopt toen ik zelf kinderen kreeg. Het werk was toen helaas niet te combineren met een jong gezin. Toen mijn kinderen klein waren heb ik een tijdje niet gewerkt, daarna ben ik begonnen bij een supermarkt. Daar vertelde ik wel gelijk dat ik niet lang zou blijven, want mijn hart ligt in de zorg. Uiteindelijk heb ik daar toch heel wat jaren gewerkt en ben ik 29 jaar uit het kraamvak geweest.


Van de supermarkt terug naar het kraamvak

Maar hoe ouder de kinderen werden, hoe harder ik tegen anderen zei dat ik graag weer als kraamverzorgster aan het werk wilde. Ik kwam in contact met KraamzorgXL en besloot te solliciteren. Ik was zo trots toen ik werd aangenomen! Vanaf het eerste kraamgezin voelde ik mij weer helemaal thuis in de kraamzorg.

De overstap van het werk in de supermarkt terug naar het kraamvak viel mij heel erg mee. Ik moest een aantal certificaten halen en toetsen maken, zodat ik kon worden ingeschreven bij KCKZ (kenniscentrum kraamzorg). Daarna was ik weer helemaal bevoegd om het werk zelfstandig uit te voeren.


Kraamgezinnen begeleiden

Het leukste aan mijn werk is het begeleiden van de gezinnen, zowel tijdens een bevalling (in het ziekenhuis of thuis) als in de kraamweek. Dat ik met een gerust hart jonge ouders na een kraamweek achter laat. Dat zij genoeg zelfvertrouwen hebben om voor hun baby te zorgen.

Ik ben heel blij dat ik weer terug ben in het kraamvak. Geniet met volle teugen en houd echt enorm van dit werk!